onsdag 14. september 2011

Enkelt gjerde av kvist

Dette er et veldig enkelt gjerde. Vi hadde noen pinner fra et tre vi hadde klippet, og de største pinnene stakk jeg ned i jorda med tykkeste enden ned, i passe avstand. Så var det bare å flette de resterende pinnene. Jeg valgte å ikke flette så tett, men ha mellomrom mellom "lagene" slik at det ikke ble noen skyggeside.

Langs gjerdet plantet jeg solsikker og sukkererter, og på området rundt plantet jeg litt forskjellige sommerblomster, som ga en eng-følelse. Dette prosjektet passer perfekt for små og store hager, er billig og ikke minst lett å utføre,

Vennlig Hilsen Maria










Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

Roseportal

Her er mitt bidrag, en roseportal som er laget av armeringsjern og en gammel jernring fra et kjerrehjul, alt funnet heime hos meg eller min far, og helt gratis.
Det var også jeg og pappa som sveisa den sammen, den er stødig og tung.

Med vennlig hilsen
Kirsti Hegna

























Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

Terrassen og hagen,

Sender noen bilder av terrassen og hagen på hytta mi på Grimsøy i Østfold.
Hilsen Rune Aarsheim






Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

liten kolonistue

Dette er en liten kolinistuga på vår kolonilott. Arbeidet ble utført i ekte dugnadsånd hvor min far og min mann dro størstedelen av lasset. Vi valgte å plassere det lille huset tett inntil epletreet, noe som ga treet litt ekstra beskyttelse mot all vinden nede i Skåne.

Trappen som min far bygde er noe av det smarteste i hele kolonien, der tok vi pauser, satt å snakket med andre på koloniområdet, slappet av i skyggen, drakk kaffe osv osv. Den brede trappen i skyggen ble nesten brukt mer enn stugan selv. I stugan var det akkurat plass til en toseter og der søkte vi ly for regnet når det trengtes. Kolonisesongen ble plutselig mye lengre :)

Hilsen Maria Nilsen

tirsdag 13. september 2011

Uteplass med avskjerming

Jeg deler gjerne en løsning til som jeg synes passer hos meg.

Tomta som ble satt ut i 1942 (bebygd i -58) hadde sterke restriksjoner på utforming, grenseskiller, materialbruk, etc. Det medførte at store bebygde områder var uten klare tomteskiller og nærmest hadde "felles" plen mellom masse furutrær. Nå etterhvert er noen av havene mer lukket.
Min fikk et hagehus for verksted oppført mot nordgrense, så en "binge" i lengderetningen for oppbevaring av hageutstyr, skjult bak spilevegger. Samtidig er det levegg for innsyn, men naboer har "egen" sti med trækkheller inn til haven! Altså ikke noe adgang forbudt, men haven har etterhvert inntrykk som et lukket rom.

Espalier ("vindu") mot bingen bærer takutstikket over en arbeidsbenk ute. 

Håper det kan gi litt ideer om avskjerming uten at det blir for uvennlig og privat

mvh Bjørn





Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

mandag 12. september 2011

Hildes sekskantede betongheller

Har lenge tenkt jeg skulle ha noen tråkkheller mellom rosene i rosebedet mitt, slik at det er litt mer tilgjengelig. Jeg syntes betongheller ville passe bedre i hagen enn naturstein, men syntes kvadratiske heller ble rett og slett for firkantet. Jeg syslet med tanken om å støpe selv, men visste ikke helt hvordan jeg skulle gripe det an.

Da jeg så et innlegg på hagegal, hvor det ble lagt ut bilder av hjemmestøpte, runde betongheller, fikk jeg sparket bak jeg trengte for å komme i gang.  Jeg hadde et par gamle 6-kantede blomsterpotter, som jeg fant ut hadde helt riktig fasong og størrelse, og som jeg ville bruke som form.  To former var riktignok litt lite, men ved å lage en ekstra bunn, kunne jeg støpe i to etasjer, og derved være mer effektiv. Hellene ville riktignok få litt forskjellig størrelse, siden blomsterpottene skrånet innover, men jeg tenkte at dette bare ville gi litt ekstra liv.



Tørrbetong, B20 ble innkjøpt, og jeg fikk tips om å bruke hønsenetting som armering, slik at hellene ikke skulle sprekke. Noen hadde hvisket meg i øret at den store utfordringen var å få hellene ut av formene. Jeg tok derfor og klippet til tykk plast og la i bunnen og penslet deretter kantene med matolje.

Etter å ha lagt ut betongen i formene, pyntet jeg umiddelbart, med trykk og steiner, - passet på å trykke initialer og årstall på en av dem som "signatur".


Jeg lot de tørke minst to døgn før jeg tok de ut av formene,- og de løsnet lett som bare det.

Siden jeg bare får laget 4 heller om gangen er jeg ikke helt ferdig, men har lagt ut 4 stykker der jeg skal ha dem for å gi et inntrykk av hvordan det blir.

Jeg mangler bare en runde til med heller nå, så skal jeg legge alle på plass. Og til våren har jeg planer om å plante til med kryptimian rundt.

Hilsen Hilde





Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

Terrasse med levegg

Dette var en helt vanlig rekkehusterrasse som var både
kjedelig og mørk. Det var lett innsyn fra naboer og en levegg eller
høye planter var nødvendig. Vi gjorde en vegg av spiler med to åpnere
felt som "vinduer" ut mot den lille haven. Med lamper over er det ikke
innsyn inn til selve sitteplassen, samtidig som det faktisk er god
kontakt med haven om dagen.
Vanneutstyr og småredskaper er skjult under rister i gulvet og gir vel
et ryddig inntrykk?
De gamle leveggene på sidene skal erstattes med tilsvarende
spilevegger som gir ett ganske tett inntrykk.

Når hagen har fått beplantning synes vi at det gir to fine uterom.

Hilsen Bjørn
















Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

murerbaljebasseng og paviljong

Det første bildet viser paviljongen jeg har ”bygget” i år. Liker ikke slike ferdige vegger, så da har jeg brukt gardiner i stedet.



Det andre bildet viser min nye ”hagedam”. En stor murerballe ble omringet av en steinmur og mellom der ble det fylt på med planter. Det ble riktig så fint om jeg får si det selv.

Hilsen fra Camilla i Harstad



















Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

torsdag 8. september 2011

Uterom med drivhus


Hei
Mannen min har bygget et fint uterom med drivhus til meg.
Vi bor like utenfor Gjøvik.

Bildene er tatt på forsommeren i år. Vi har 3 mål tomt, hvor ca 1 mål er beplantet hage.

Vi har sone 4-5 i hagen vår. Vi har vært bevisst med å lage ”rom” i hagen, og har dermed klart å lage flere lune plasser. Klarer faktisk å overvintre parykkbusk som har sone 2!

Mvh Anne M Sveen




Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.

lørdag 3. september 2011

Uteplass med pergola

Hei!
Vi har designet og laget vår helt unike uteplass. Vi ønsket et sted vi kunne bruke hele sommeren i all slags vær, med tett tak, men som likevel skulle være lyst og luftig.

Vi valgte å sette opp pergolaen på et uskjenert sted på tomta hvor vi har kveldsola lenge. Etter å ha hogd trær, gravd bort røtter og planert ut området, la vi Herregård belegningsstein i farge brunmix. De buede limtredragerne består hver av 10 stk lekter som min kone og jeg brukte sommerferien på å bøye, lime, høvle og skru sammen inne i garasjen. Taket er Icopal FastLock Uni hvite takplater som egner seg spesiellt godt siden de kan bøyes og tåler tung snølast. Dessuten gir de et behagelig dempet lys på dager med mye sol, i tillegg lyser det opp på mørke kvelder. Er det dager med mye vind eller regn ruller vi bare ned PVC gardinene på siden, og tenner opp i peisen:-)

Dette er et sted som vi bruker masse hele sommeren, akkurat det vi ønsket oss!

Vennlig hilsen
Jonny Thomassen





Dette innlegget er med i konkurransen "Byggverk i hagen" på Moseplassen.